17 Mayıs 2010 Pazartesi



Dün gece çok önemli bir olay yaşandı Türk futbolu adına.  Bu kalıp bir cümle. Bunu böyle söyledikten sonra hemen "Fenerbahçe şampiyonluğu nasıl kaybetti?" sorunsalına dönebiliriz. Oysa dönmezsek konuşabileceklerimiz bir futbol maçından ya da sezondan çok fazlası.

  Ivankov, Sercan, Ertuğrul.. Dünkü sevinç gösterilerinde gördüklerim bana pek çok şeyi hatırlattı bu oyunla ilgili, 10 sene öncesinde tam da bu güne dair. O yüzden fazla nostaljiye takılmadan, Bursaspor'un başarısını yazarken anmak istiyorum 17 mayısı. Üstünde daha fazla yazılıp çizilesi birşey değil çünkü şu anda.



Sene başından beri belirttiğim bir görüş vardı. O da Bursaspor'un Sivas ya da Gençlerbirliği zihniyetinden çok uzak oluşuydu. Bu iki "sürpriz çıkış" yapan takımdan çok büyük farkları vardı Bursa'nın saha üzerinde. Ama ben bile hiçbir zaman şampiyon olabileceklerine, bu baskıyla baş edebileceklerine inanmadım. Ki az daha ellerinden uçup gidiyordu, ama gitmemesi çok önemli işte. Futbolda bazen bazı takımlar için, "başarı" diye adlandırdığımız şey performanstan çok çok daha önemlidir. O apoleti takabilmek, "herkesin sevgilisi" olmaktan daha önemlidir. Bursa dün şampiyon olamasaydı yine kutlamalar yapacaktı, yine "önemli olan buraya kadar gelmemiz" diyeceklerdi. Ama dün akşamki şampiyonluktan sonra onlar da arada ne büyük bir fark olduğunu anlamış ve çok daha gurur duymuşlardır eminim. Yıllar sonra arkalarını dönüp baktıklarında "en iyi kaybeden" değil, "emsalsiz kazanan" olduklarını hatırlayacaklar ve "lan şu maçta şunu yapsak şampiyon oluyoduk" demeyecekler.

Tüm sezonun en olumlu, en dengeli takımı Bursaspor, oyununu bir an bile saptırmadan, işbilir bir final anlayışı içine sokmadan, sadece futbolunu oynayarak şampiyon oldu, bu bile başlı başına ilginçtir.. En önemli dönemeç maçlarından birinde, Galatasaray önünde kaybetseydi, belki ş. ligi bileti bile olmayacaktı bugün ceplerinde. Oysa onlar o maçta bile beraberliğe oynamayıp, ligin en güzel futbollarından birinin oynanmasında başrolü paylaştılar.O akşam koltuğu kaybettiler, ama bir hafta sonra hiçbir asabiyet gözlenmeden aynı olgunlukta bu oyunu oynamaya devam etmek için çıktılar sahaya. Ertuğrul'un yarattığı anlayış bu açıdan çok takdir edilesi.  İşte bu yüzden Sivasspor'un şampiyon olmasını ne kadar istemediysek,  sahada sergilediği oyunu ne kadar sevmediysek; Bursa'yı da o kadar yürekten destekledik ve saygı duyduk bu takıma.



Bununla beraber çok da iyi bir kadrosu var Bursa'nın. Doğal olarak alternatifleri çok çeşitli değil ama, takım kimyasını doğrudan oluşturabilecek ve cuk oturacak adamlar oynuyor her bölgesinde. Ertuğrul bu oyuncuları çok iyi ve doğru kullandı. Şimdi işin teknik analizine uzun uzun sezonluk girmek istemiyorum, ama bana kalırsa Ertuğrul'un esas yaptığı şey; bundan ziyade, takımını harika bir şekilde yönetme başarısını göstermesiydi. Bir iki maç sendelemeleri dışında Bursaspor'lu oyuncuların soğukkanlılıklarını hiç kaybetmemesi başlı başına bir yönetme başarısıdır çünkü. Hali hazırda elimizde çok güzel bir Bülent Uygun örneği var nitekim, iki durumu kıyaslamak için.

Tam 10 sene sonra,  bana göre aynı kıymeti taşıyan böyle bir başarı gelirken, insanı asıl mutlu eden şey şu; evet bugün hepimiz seviniyoruz Bursa şampiyon oldu diye. Ama bu sevinç mağdur, gariban ya da zavallı küçük bir anadolu takımı oldukları için değil, söke söke hakederek bu kupayı aldıkları için. Galatasaray-Fenerbahçe-Beşiktaş. Bu üç takımın da başarısı, aralarında oynayacakları maçlardaki kısa vadeli ivmenin ligin sonuna yansıması sonucu ortaya çıkacaktı ve herşekilde asıl tesadüf olan budur. Bu kısa vadeden sıyrılıp işi götüren Fenerbahçe şampiyon olsaydı şayet, "gönüllerin şampiyonu" zırvasına bir yenisi daha eklenecekti Bursa'yla birlikte. Ama bazen sadece işleri "doğru" yapmanız yetiyor, kazanmak için. Teşekkürler ve tebrikler Bursa!
www.tips-fb.com

3 izleyici sahaya girdi:

Adsız dedi ki...

Hey bre şahin gagasında can sureti kimindir bu site

Adsız dedi ki...

Ekşi sözlükten alıntı
webaslan.com
galatasaray com'a yonlendirilen site. yakinda adres satirina www.galatasaray.com yazdigimizda buraya yonlenecek herhalde. galatasaray dergisinde galatasaray.com'un satin alinacagi yaziyordu. herhalde onla baglantili birsey olsa gerek.

http://www.webaslan.com
(cohesionless, 16.08.2003 20:16)
#3233144 paylaş şikayet et


f tw su ff
# http://www.fenerbahce.com

http://www.karakartal.com

http://www.galatasaray.com (kendisi)

uclemesinin bir parcasidir. ayni firma tarafindan yapilmaktadir tasarimlari da. uc buyuk takimin bu sitelerinde, o takimin taraftari olan insanlar canli yayin anlatiminda bulunurlar. firmanin calisma yeri harbiyededir (istanbul radyosuna giderken)
firmadaki insanlarin genel anlamda fenerbahce fanatigi olduklari ve bir cok mac icin bedava bilet, forma, tisort vs. gibi yarismalari mevcuttur. (bi cok haftanin birincisiyim ordan biliyorum* )

arkadaşlar gelin el ele verelim antu.com veya forzabesiktas tarzı reklam almayan bir internet sitesi yapalım.webaslan,superfb ve karakartal gibi ticari sitelerde webaslan çok önde.Bunun sebebi taraftarlık sitesi nazarında; bir Galatasarylının bir tercih imkanının bulunmayışı.Kesinlikle hiçbir durumda ticari amaç taşımayan takımımıza uygun en azından antu.com ve forzabesiktas kadar ses getirebilecek güncel olaylara duyarlı bir web sitesi tasarlayalım.Bunun içinde yazı yazmaya gönüllü,web sitesiyle uğraşabilecek arkadaşlar gerekli.Benim bildiğim ultraslan.com var.Onlarda sağolsun web sayfası olarak çok kötüler.Sanırım sohbet veya tartışma ortamıda mevcut değil.Sizde biliyorsunuzki blog tarzı oluşumlar hobiden ileri gidemiyor.ultraslan nasıl insanların canına tak edilip bir grup taraftarca düğmeye basıldıysa aynı büyük oluşum tarzınıda biz yapabiliriz.Taktir hakkı sizin.Bu arada ekşideki yazıda doğru.3 taraftar sitesinin tasarımları dahi aynı.Gelin beraber olup takımları birbirine düşman gösteren bu zihniyete bir oluşumla cevap verelim.

Gaza geldim bir an..Allah Allahhhhh.

Bu arada şaka değil.Çok ciddiyim.Sanal alemde facebooktaki hayran sayısı hariç bir hiçiz.Antu.com ve forzabesiktastan çok daha güzel çok daha profesyonel bir siteyi Galatasaraylılar olarak yapalım.

Adsız dedi ki...

ve birşeyi şimdi fark ettim.ultraslan.com asp mi kullanıyor.antu.com asp.net, forzabesiktas.com php.Bilmeyenler için şöyle diyim.asp.net microsoftun geliştirdiği; yazılımı çok kolay ve kullanışlı bir web programlama dilidir.Bir lokalizasyonu veya üyelik sistemini yapma süreniz 15 dakikayı geçmez.kullanmayı bilirsen gayet hızlıdırda.php platform bağımsızdır.çatır çatır yazarsın.En çok kullanılan web programlama dilidir.açık kaynakçıların gözbebeğidir.ama ne yalan söyleyim ne yaparsa yapsın 4 haftada yapılacak bir işi asp.net ile 3 günde yaparsın.(yeterince iyiysen)php genel itibariyle dünyanın büyük sitelerini hala üzerinde barındırıyor ancak asp.net te çok hızlı büyüyor.

Bizimkilerin kullandığı asp mi.Valla hala yazan başka yazılım geliştiriciler bulursanız hemen resmini çekin.Microsoftta artık bu ürünü geliştirmeyi durdurduğunu söylemişti.(10 yıl oldu galiba söyleyeli)

asp.net bmw , php peugeot.asp de henry ford' un Model T' sidir.

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi söylemekten çekinmeyin.

 

Copyright 2010 Kalender Libero.

Theme by WordpressCenter.com.
Blogger Template by Beta Templates.