31 Ekim 2010 Pazar


Hagi ilk teknik direktörlük döneminde de "Flat" diye tabir ettiğimiz yekpare bir orta saha dörtlüsü kullanıyordu. Bu vesileyle kenar oyuncuları aynı zamanda "iç" gibi de oynayabildiğinden, topu rakibe verdiğinde daha çabuk toparlanan,dengeli bir galatasaray izliyorduk.Fakat o zamanki kadro yapısında ayrıntıları belirleyen çok önemli farklar var.

Birincisi, göbekte Conceicao'nun tamamlayıcısı Ergün Penbe, bu bölgede "iyi ayaklı" diye tabir edebileceğimiz bir adam olduğu için, savunma ve hücum arasındaki etkileşim daha güçlü bir kimyaya sahipti. İkincisi ise genellikle sol kanatta kullandığı Ayhan, hem bundan kat kat diri ve tempoluydu, hem de ofansif misyonları çok daha fazlaydı.

Bugün, Ergün'ün görevini birebir devralan Ayhan'ın bu işi ne kadar yapabildiği tartışılırken, yanında oynayan diğer üç mücadele gücü yüksek orta saha oyuncusunun genel oyun ve hücum kalitesi uzun vadede galatasarayı taşıma adına çok düşük, beraber oynadıklarında daha da pekişecektir bu durum. Ve fakat, hedeflenen, burdaki sertliği bozmadan, hücumdaki adamların az ve öz iş yapmasını sağlamaksa, bu minvalde birşeyler kotarılabilir. Ki bu, futbolsever olarak hiç benimsemediğim bir tarz da olsa saygı duyarım.

Yine Hagi'nin ilk dönemindeki futbol mentalitesini ele alırsak, Necati gibi bir uzak forvetin yerini Misimovic devralıyor, fakat Misimovic'in oyun karakteri, tamamlayıcı forvetten ziyade daha çok orta saha-forvet arasına sıkışmış bir anlayışa sahip olduğundan , bu agresiflikten de uzak haliyle. Bana göre Misimovic'in tam kapasiteyle kullanılabilmesi için çok iyi işleyen kanatlara ihtiyacınız var, ki şu görüntüde o zor gözüküyor. Hele de Hakan Balta tercihinde ısrar edilecekse.

Antalya maçının özeline baktığımızda, ilk yarı 20 dakikalık bir periyodda agresif bir tempo oluşturan, ama ikinci yarı bütünüyle etkisiz bir galatasaray izledik. Üstelik bu kadar dirence yönelik bir orta saha anlayışına rağmen, tek başına Tita'nın ciddi anlamda savunmamız üstünde oluşturduğu tehdit manidardı. Bu da ilerleyen haftalarda Trabzon ve Beşiktaş gibi takımlara karşı ne yapacağımız konusunda düşündürücü. Arda geldiğinde kurgu ne yönde değişecek, Kewell ne kadar süre alacak, Elano-Arda bir arada oynayacaksa orta saha kurgusunda kilidi kimler oluşturacak, Baros'un iyileşmesiyle Pino yedeğe mi çekilecek, misyon mu değiştirecek, bunları izleyip göreceğiz.

Bir de anlamadığım; Cana'nın her hafta oyundan çıkması ve Mustafa Sarp'ın ne olursa olsun 90 dakikayı tamamlıyor oluşu. Bu Rijkaard'ın son döneminde de böyleydi ve sanırım aralarındaki halef-selef ilişkisinde devrolan enteresan bir bayrak bu. . Hayırlısı bakalım.
www.tips-fb.com

0 izleyici sahaya girdi:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi söylemekten çekinmeyin.

 

Copyright 2010 Kalender Libero.

Theme by WordpressCenter.com.
Blogger Template by Beta Templates.