8 Kasım 2010 Pazartesi

Birkaç ay önce blogger renkdaşlarımızdan biri bana e-posta yoluyla bir anket yollamıştı. Galatasarayın gelmiş geçmiş en iyi yabancılarından bir 11 oluşturmam istendi, verilen bir liste var, ona göre seçimler yapılıyor,ben de yaptım kafama gönlüme göre bir anket yolladım. Burası işin keyif kısmı.. Fakat bu ankette  en dikkat çeken şey şuydu ki; Galatasaray tarihinde damga vuran yabancıların hemen hepsi ya forvet, ya da defans oyuncusu. Stumpf'tan Popescu'ya,  Van Gobbel'den Capone'ye kadar uzayıp giden çok kaliteli bir defans zincirinin yanında,   Kosecki'ler,Hagi'ler ,Prekazi'ler gibi nice güzel insanları kapsayan bir hücum adamı zenginliği..

Yani Galatasaray ezelden beri orta sahasını yerli oyuncular etrafına kurmuş, oyunun kalbini oluşturan bu bölgeyi ya kendi altyapısından çıkarmış, ya da dışardan yerli oyuncu takviyesiyle oluşturmuş.

Basit bir jenerasyon yolculuğu yapalım ;
1989
Libero Erhan'ın forse ettiği Savaş-Muhammed ve Uğur'un meydana getirdiği kemik orta saha. Bu jenerasyona geriden gelen bir Tugay da ekleniyor tabi, takımın geleceği de aşağı yukarı belli o dönem. Kimin ne kadar süre alacağı,nerde bırakacağı...

Ve tabi bunlara eklenen müthiş sanatçılar, Cevad, Tanju hatta küçük Metin.
1993
Tugay-Suat-Hamza..  Okan Buruk yetişiyor, Yusuf Tepekule gibi, o zamanlar ayar olduğumuz ama şimdi olsa banko 11 oynayacak bir pırpırınız var, Muhammed abi son demlerinde ama süre alıyor. Bir de bunlara Galatasarayın en enteresan transferlerinden biri Ljung gibi bir sol iç eklendi yabancı olarak.

2000


Okan-Suat-Emre-Ümit Davala-Ergün Penbe.. tabi ki altın yıllar. Milli takıma getirisi de cabası. Bu 5liden bahsetmeye gerek yok.




...

Bu süreç içinde gelen giden, ve şu anda takımda olsa direkt oynayıp takıma çıta yükseltebilecek o kadar çok oyuncu var ki. Örneğin bir Tolunay Kafkas, galatasarayda hiç forma giyemedi, düşünün..

Bir Mehmet Güven'in aldığı hal de bellidir ayrıca. Galatasaray'ın kendi kimyasını ve geçmişini oluşturan bütün özelliklerini kaybetmesinin anahtarı da burda yatıyor zaten.Evet Mustafa Sarp iyi bir adam değil, iyi değil de, zaten problem de Galatasaray'ın bunu tesadüflere bırakmış olmasıdır. 20 senede Hamza-Tugay ikilisinden Ayhan-Barış ikilisine mecbur bırakılmak , para harcamaktan ,transfer yapmaktan daha ciddi, çok daha ciddi bir stratejik sorundur.

O halde ya bu 30 senelik süreç bir tesadüftü, ya da şimdi yapılan çok ciddi yanlışlar var.
www.tips-fb.com

1 izleyici sahaya girdi:

AslanlıYol dedi ki...

Çok yerinde saptamalar. Beni de en çok kaygılandıran konu bu, son birkaç yıla bakıyorum bu konuda Fenerbahçe ve hatta Beşiktaş bile bizim önümüzde gibi, sanki kimliklerimizi değişmişiz gibi. Mehmet Topuz ve Özer bu bağlamda güzel açılımlar, ki bu tip adamları eskiden Fenerbahçe değil biz transfer ederdik. Necip, orta saha olmasa da İsmail de Beşiktaş'ta yerli bir iskelet için güzel isimler. Bize bakıyorum, sürdürülebilir bir durum göremiyorum, şöyle bir beş yıl sabite bağlayacağımız bir yerli iskelet yok, bir Sabri, bir Arda hepsi bu. Kalan tüm mevkiler transfere açık. Hatırlıyorum, Okan Buruk gidecekti Fatih Terim gelmeden önce, adam çürüyüp gidecekken efsane kadroya girdi. Şimdi bakıyorum şu an kötü durumda olsa da önümüzdeki yıllarda böyle faydalanacağımız kimler olabilir diye, ne Sarp, ne Barış, Ayhan zaten yaşını almış. Önümüzdeki sezon komple bir orta saha transfer edicez bu sakat zihniyet yüzünden. Overlapping generations şart :)

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi söylemekten çekinmeyin.

 

Copyright 2010 Kalender Libero.

Theme by WordpressCenter.com.
Blogger Template by Beta Templates.