20 Nisan 2010 Salı


Öncelikle şunu söylemeliyim ki, benim bu galatasaray- fener muhabbetindeki durumum-konumum bellidir. Fenerbahçe'nin çarpık oluşumunu hiçbirzaman sevmesem de, hayatımda bir kere bile "Biz olmuyorsak fener de şampiyon olmasın" diye düşünmemişimdir. Bunda samimiyim. Çünkü gerçekten de hiç umrumda olmaz. Beşiktaş'ın, Trabzon'un ya da başka X bir takımın fener yerine kupayı kazanması benim için hiçbirşey ifade etmiyor. Ama duruma böyle bakan arkadaşlarıma da saygı duyuyuorum, işin "ezeli rakip" boyutundaki yerine göre değerlendirdiğimizde tuhaf bir istek değil bu, tabi dediğim gibi, benim için böyle..

Bu işin "insani" kısmı. Bir de soysuz ve çapsız kısmı var;
                                                                    
                                                                                   1.
 Çapsız kısmını, ufak bir kitle de olsa, bazı enteresan galatasaray taraftarları oluşturuyor. Bursaya yenilmek isteyen adamlar bunlar.. Bu kısmı, ilk paragraftaki "fener şampiyon olmasın" cıların fundamentalist kanadını oluşturuyor. Bu uğurda kendi takımlarını sünger kıvamına sokmaktan çekinmiyorlar.Arada "kirli lige tepki olsun" cular da var tabi, yersen.. Hayır sanki Bursa süt beyazı şu ligde.. Büyük balık küçük balık meselesi aslanım bu.. Bursa 2. ligde nasıl maçlar oynamış, onlara da bir bakın derim ayrıca.Neyse.. İşte ben bu grubu, galatasaray taraftarından çok anti-fenerli diye tanımlamak istiyorum. Senelerdir fenerbahçe kulübü, ota boka çıkıp da "takımımızın önünü kesmeye çalışan bazı fenni sünnetçi fener düşmanları var.." makamında ağlasın, sen de üstüne tüy dik. Bu adamların belli bir jenerasyonu da yok aslında, her yaşta var bunlardan bir tane. Galatasaray herhangi başka bir rakibiyle oynadığı maçı kazanır, "bu da fenere kapak olsun" der, o hafta fener kaybetmişse, fener forumlarına falan bakar, keyiflenir. Galatasaray avrupada başarılı bir maç çıkarır, yine aklı fikri fenere giydirmektir. E durum böyle olunca da, haliyle ezeli rakibiyle oynanan maçı kaybederse, edirneden ardahan'a kadar tüm takımına sövmekte, tesisini basıp otobüs taşlamada hiç bir sakınca görmez, kalecisini de yuhalar. Ha, bir de delikanlı konuşalım;  hani her fener maçından önce, "şöyle yapacaz böyle edecez" diye atıp tutup, ardından fenere yenilince;
"Michel Platini  -Büyük takımlar kazandığı kupalarla, küçük takımlar büyük takımları yenmekle övünürler- demiş lan nabeeer ezik f.b ?"
diye saçmalayan galatasaray taraftarı, işte bu adamlardan oluşur. Rakibinin keyfinin de içine eder, rekabetin keyfinin de içine eder. Bu adamlar yüzünden doğru dürüst üzülemeyiz bile kaybettiğimize. Kaybetmek diye birşey var futbolda evet, valla var..Ben de her fener maçı öncesi atıp tutup iddialı konuşuyorum, bundan sonra da aynı şeyi yapıcam, yine kapak olucak bu bana belki. Centilmen falan da değilim, maçta fenere küfür de ediyorum, her an  her yerde yine edebilirim. Deliriyorum da bazen.. Ama nasıl adam gibi kaybetmek varsa, adam gibi g.t olmak da vardır futbolda. En azından bunun farkındayım. Susup oturuyorum. Tabi bunlardan beteri var. "Nasolsa fener yeniyo bizi hafız, bu sene de yencekler işte amaan" diye ağlayan tuğçeler var böyle.
Madara olmamak için yapılan ucuz bir kaçış, akabinde yine kendi takımına bok atma. Sizin de kafanıza ayrı edeyim.. Platini diye öten adam aptal en azından, siz daha sersem birşeyin mahsulüsünüz!

Haa,tabi aynı şeyin tam tersi, fenerbahçe taraftarı içinde de mevcuttur, ki onların büyük bir bölümü bu profilden oluşur zaten, onları burda irdelemekle uğraşmıycam,araya küfür girmesin..

 Velhasıl, birbirleri şampiyon olmasın da,  gerekirse ligden çekilmeye bile razıdır bu acaip adamlar.. Hayır, ezeli rakipler arasında tabi ki normal yarışmadan bağımsız bir çekişme vardır, olmalıdır da. Ama bu heriflerin beyninde ciddi bir ödem olduğunu varsayıyorum. Lan bi yürüyün gidin, aynı zihnin ürünü yöneticinizi, yorumcularınızı da alın bi yürüyün gidin hakkaten, bırakın şu futbolun, taraftarlığın yakasını ya.

                                                                            2.
Gelelim işin soysuz kısmına. Kendi taraftarıma giydirirken sergilediğim cömertliği sizden  hiç esirgemiycem güzel dostlarım benim, merak etmeyin;

Ulan siz ne aşağılık, ne beş para etmez adamlarsınız be. Futbol ve şu kelimeleri yan yana getireceğimi, bir gün "mutant yorumcular" gibi konuşacağımı düşünmezdim bile, ama midem bulanıyor ulan sizi okuyunca, izleyince. Sorun ne biliyor musunuz? Sorun antu.com gibi 3. sınıf,  holigan goygoycusu bir sitenin, böyle boklar atması değil. Aklı başında olanını geçtim, ortalama bir fener taraftarının bile bu siteyi kaale aldığını sanmıyorum. Sorun daha ciddi birşey, bunun normalleştirilmesi, böyle şeylerin sıradanlaştırılması, rutin olması. Antu sadece bu normalleşmeye tercüman olmuş amatör bir medya ürünüdür.Bazen komiktir de, güzel espriler de çıktığı olur. Oysa bu zihniyet daha büyük kitleleri gizliyor içinde..

Ülkece boka o kadar batmışız, o kadar kodlar üzerine kurulu denyo bir kitle yaratmışız ki, iş futbola gelince ve böyle de bir fikstür önümüze çıkıyorsa, hemen o sıfır kıvrımlı beyinler otomatik raporu sunuveriyor:  Gassaray Bursaya kesin yatacak!..  Derdim koskoca bir kulübü aptal gibi savunmak değil. Ben kulübümü bilirim, tavrını bilirim. Ettiği türlü türlü abuk işe kızarız ama, en azından biliriz ki bu tür işlerde sicili namusludur. Bu yüzden bu takımı tutarım zaten. Benzer durum son yaşandığında, üstelik takımı moral olarak bitikken, şimdiki gibi ufak da olsa bir iddiası bile yokken, üstelik de deplasmanda, Trabzon'a 4 atmıştır ve rakibi Fenerbahçe'nin şampiyonluğunda önemli rol oynamıştır.. Belki yukarda bahsettiğim taraftar grubunu üzmüştür o gün, ama o onları bağlar. Beni utandırmamış, kulübün armasına leke sürmemiştir.

 Benzer durum 2002-2003 sezonunda Beşiktaş- Fenerbahçe arasında yaşanmış,deplasmana gelen fener, başta meşhur amigo meczup Sefa, resmi olarak (!) gfb ile birlikte beşiktaşı desteklemişlerdir. Ardından goller gelince de beşiktaş tarafından nankörce küfüre maruz bırakılmışlardır. (Seviyorum ulan şu beşiktaş taraftarını vesselam.. ) Nitekim Fener o maçı 2-0 kaybetti. Kazanmak zorunda da değildi. Üstelik laubaliydi de. Ama birilerine bişey kanıtlamak için motive olmak zorunda da değildi. Hoş, motivasyon unsuru yönetiminin ne olduğunu düşünürsek, ortada mücadeleye değecek, kurtarılacak bir sicil var mı yok mu zaten tartışılır.. Ama esas olay, ne maçtan önce, ne de maçtan sonra hiçkimse fenere tek laf etmedi. Etmemeliydi de.

 Unutmadan "bi ona bi buna" giderlerin arasına birini daha eklemeden olmaz. Seneler önce, tıpkı böyle bir konumda galatasaray bi rakibiyle şampiyonluk için yarışırken (o rakip de belli değil) , Fenerin bu takımla yaptığı maç sırasında, Lefter'in bilerek penaltıyı taca attığını iddia edecek kadar arsız ve çirkef taraftarları da varmış tuttuğum takımın, bunu da öğrenmiş oldum. Ne sezon belli, ne maç belli, kayıtlara bakma gibi bir şans da yok tabi, salla sallayabildiğin kadar. Lefter ulan bu adam Lefter! Çapsız herifler.. Koskoca çınara çamur atacak kadar mı gözünüz döndü?  Keşke babanın hali olsa da size iki satır o günleri anlatabilse, benim şu an yaptığım gibi futbolla alakasız konuları konuşmak yerine, o oyunun ne kadar güzel, kutsal birşey olduğunu anlatsa da iki satır utansanız.. Hayır Lefter'den utanmıyorsunuz, Metin Oktay'dan utanın. Ağzınıza sakız etmesini biliyorsunuz..

  Velhasıl , tablo içler acısı. Ve bu normalleşme bize çok şey anlatıyor, çok şey açıklıyor. Hem geçmişe dair, ve hem de ne yazık ki geleceğe dair. Bu küçülen algı, bu fütursuz tefsir, her yerde ,her an karşımıza çıkan kayırmacı, yoksayıcı, bok atıcı, haset ideoloji. Ve bunu yapan adamla, bunu en çok eleşirip lanetleyen adamların aynı adamlar olması hiç de şaşırtıcı değil. Çünkü dünya, vasat zekalı hinoğlu hinlerin kontrolünde bir dünyadır. Aptallar çürüyüp gider, zekiler de yabancılaştırılır bütün kontrol mekanizmalarında.Türkiye de bunun en güzel aynasıdır, hem vasadi antusuyla, hem vasadi angutuyla..
www.tips-fb.com

1 izleyici sahaya girdi:

Adsız dedi ki...

kusursuz bir makale. tebrik ederim

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi söylemekten çekinmeyin.

 

Copyright 2010 Kalender Libero.

Theme by WordpressCenter.com.
Blogger Template by Beta Templates.