30 Kasım 2010 Salı

Yaptım, olacak!!

Çok değil; sadece 5 ay önce bir yarı final oynandı malum. Inter , Hikmet Karaman yorum destekli bir 90 dakika sonunda Barcelona'yı eledi ve dünya futboluna kısa vadede bir "çözülme anı" olarak kayıt düşülmesi de gecikmedi. Mourinho, Barcelona'yı çözmüştü, yarattığı takımla onlara zehir gibi bir tecrübe yaşatmıştı..

Aradan 5 ay geçti, Mourinho aynı Mourinho, daha da önemlisi, "çözülen" Barcelona da aynı. Yenik oldukları maçın 90. dakikasına kadar sürdürdükleri oyun aynen devam ediyor. Bir tek şey eksik. O da;

-Siz olsanız n'aparsınız Hikmet Hocam?
-Forveti ikilerim. İbrahimovic'in çıkması da çok yanlış, uzun boyuyla sırtı kaleye dönük..."

Tarafsız bir izleyici için dünyanın en rezil 'el classico'suydu aslında. Barcelona'nın büyüsüne biyad etmediğimiz anlar hariç tabi.. İki takım arasında baskın tarafın olduğu çok maçlar, böyle çok skorlar olmuştur. Ama bırakın bir derbiyi, ortalama bir lig maçında bile bir takımın hiç ama hiç birşey yapamadığı başka bir maç hatırlamıyorum ben. Real'in doldurt boşalt bile yapmadığı, yalandan erken ortalar veya açısız şutlar bile kullanamadığı bir maçtı bu. Aslında çok daha erken bir tansiyon patlaması yaratmak istediler, (ki bence haklılardı) fakat o gerginliği bile Barcelona'nın kimyası bertaraf etti ve ritmini hiç bozamadı. 90. dakikada Ramos olayını saymazsak tabi..

Şu bir gerçek ki, dünyada futbol deyince Barcelona ve diğerleri var artık. Bu pratikte değil, teoride de böyle. Diğer tüm takımlar her yıl evrimleşen oyuna adapte olup yeni formüller üretmeye çalışırken, Barcelona Cruyff'un mirasına küçük ayrıntılar ekleyerek yoluna devam ediyor. Hata payını, reaksiyonu, sürprizi sıfıra indiren bu dominantlıkta, rakibi için maç süresini kısaltıyor. Ve siz isteseniz de, istemeseniz de, Barcelona'nın size verdiği bu süreyle yetinmek zorundasınız. Bunun dışındaki tüm zaman, geniş çaplı bir 5e 2 idmanı şeklinde geçiyor..Ufacık hacimli alanlarda bile savunmanın arasına çapraz değil, satranç atı misali L çizerek koşan bücür tayfası,bitmeyen bir döngü, al-ver-koş, al-ver-koş; buna mükabil rakiplerin bir oraya bir buraya koştukları ve 10 saniye içinde aynı barcelona memurunun ayağına topun 3-4 kez geldiği bir idman bu; ve şu şarkıyı söylüyorlar o rakipler, başları dönmüş bir vaziyette:

"...her yerde sen her şeyde sen, bilmem ki nasıl söylesem
bir sisli hazan kesilir ruhum seni görmesem.."
 Artık La Masia yazmıyoruz. Yazdım yeteri kadar. Her Barcelona süksesi sonrası, 20 yıllık emekti, tevazuydu, arkadaşlık, dostluktu..  Bunlar kabullendiğimiz şeyler, ki üstüne öznel yargıları da ekliyoruz zaten taraf zihniyetle. Bu da gayet doğaldır. Fakat benim için önemli olan, bu güzellemeyi madara edecek bir takım çıkar mı? Çıkarsa nerden çıkar ve bunda kimin parmağı olur? Hikmet Hocam?

Xaviniesta çok zeki topçu Pan. Çağırdım Faruk'u, adım attırma bunlara dedim. Tamam hocam dedi.. Herşey kafada bitiyo, inandığ....
www.tips-fb.com

5 izleyici sahaya girdi:

stalker dedi ki...

maçla ilgili okuduğum en hoş yazı bu reyiz. eline, aklına sağlık.

AslanlıYol dedi ki...

pas yapmaktan o kadar keyif alıyorlardı ki, asıl amaçtan sapıp son yarım saatte madrid kalesine gitmeyi unuttular :) ortada sıçan gol atmaktan daha fazla keyif vermiş de olabilir. madrid'i sevmem ama hallerine ben bile üzüldüm, o nasıl bir aciz kalıştı öyle. bu adamların görünmez kablolarla filan birbirlerine bağlı olduklarını düşünüyorum, muazzam bir mekanik uyum. karıncalar gibi genlerine kodlanmış, içgüdüsel inanılmaz bir senkronizasyon.

Pan Monroe dedi ki...

@stalker

eyvallah babuş, arz ederim.

@aslanlıyol

biz de böyle olacaktık işte ama bilgisayar kaldırmadı, error verdi, bütün network çöktü :)

AslanlıYol dedi ki...

@Pan

GS'yi boşver fotoğraf iyiymiş, iki tek atmak böyle bişey herhal :))

Pan Monroe dedi ki...

@AslanlıYol

haha :) garanticiyim, o yedek :)

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi söylemekten çekinmeyin.

 

Copyright 2010 Kalender Libero.

Theme by WordpressCenter.com.
Blogger Template by Beta Templates.