8 Mayıs 2010 Cumartesi

Lisedeyken afacan bir arkadaşımız, Felsefe hocamıza "hocam sokrates şöyle böyleymiş doğru mu?" gibi afacan bir soru yöneltmişti. Hoca başını öne eğip "evet çocuklar böyle birşey var" dedikten yaklaşık bir 5-10 saniye sonra da "ama aktifti!" diye bombayı da patlattı. Eğer bu anlattığımın tek kelimesi yalansa şurdan şuraya bloglamak nasip olmasın.



Mizahın ne olduğuna dair sayısız önerme var. Buna ontolojik bir yaklaşım mı getirmek lazımdır bilmiyorum.Fakat şunu biliyorum; ne felsefe hocamız Feridun bey homofobikti, ne de ben yukarda anlattığım şeye dakikalarca gülerken kafamdan helenistik döneme ait münasebetler geçiyordu.

Bir dönem Fowler için eşcinsel lafları dolanıyordu, o gündemi hiç takip etmediğim için sonucunda nedir ne değildir hiç bilmiyorum.Zaten ortada komik ya da ilginç olan birşey de yok, bana ne ki?



Fakat İbrahimovic-Pique olayının mizah konusu olması gayet anlaşılabilir birşey. İki tane iri kıyım, sert mizaçlı topçu, o anda her ne yapıyorlarsa-ki konu bu değil-gayet romantik bir 'frame' de sabitleniyorlar. E bu da komik be usta. Olayın öncesinde ne olduğu, ya da sonrasında arabaya binip nereye gidecekleri değil konu, mizah böyle şeyleri sorgulamaz ki. Bunu eşcinsellik üzerinden değil, "beklenmeyen" üzerinden konuşmak bence doğrusu.Şayet o karede donanlardan biri Tansu Çiller, diğeri de Kobe Bryant olsaydı, en hetero haliyle bu da komik olurdu. Ha bunu uzatıp günlerce geyiğini yapmak başka bir angutluk, orası kesin de,komikse komiktir.



Homofobi, ötekileştirme başlığı altında incelenmesi gereken çok ciddi bir problemdir ve bu konu üzerinde ciddi şekilde durulmalıdır. Fakat keşke homofobi dediğimiz şey, bahsi geçen fotoğraf karesi üzerinden mizah yapmak kadar basit birşey olsa. Ben bir eşcinselin bu konudan rencide olacağına inanmıyorum, zira eşcinselleri kümeleyen ve "eşcinseller" tanımı altında onun haklarını savunan insan, gayri ihtiyari bir ötekileştirmeyi de beraberinde getiriyor sanki. Kişinin cinsel tercihi özbilincini oluşturmaz.Nasıl ki "heteroseksüeller" diye bir tanım kullanmıyorsak,bu da yanlış,çünkü bu kümelemeyi yaparak baştan marjinalleştiriyoruz olayı.

 Bizim gibi güce tapan toplumlarda herşey hiyerarşideki yerinize bakar. O hiyerarşideki yerin yukardaysa i.ne de olursun, fille de sevişirsin, kimse de sesini çıkarmaz. Ama bu kastta aşağı düştükçe, yanındaki "tanıdık" olanın kafasına bir vuruyorlarsa, her şekilde "öteki" olana da iki vururlar. İşte homofobi de, ahlaki açıdan burda değerlendirilmesi gereken olgulardan biri. Ötekileştirmek, birşeyi sevip sevmemek,komik bulmak bulmamak değil, gözüne kestirebildiğini bütünüyle yok saymaktır. Hakkını gasp etmeye uğraşmaktır.



Yoksa iki futbolcu arasındaki yakınlaşmanın şakası yapılır.Bundan sayısız element de devşirilir.,yeter ki o mizah sağlam olsun. Gerisi laf-ü güzaf..
www.tips-fb.com

0 izleyici sahaya girdi:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi söylemekten çekinmeyin.

 

Copyright 2010 Kalender Libero.

Theme by WordpressCenter.com.
Blogger Template by Beta Templates.